Strona główna » Acerola, czyli bogactwo witaminy C. Poznaj jej właściwości

Acerola, czyli bogactwo witaminy C. Poznaj jej właściwości

Niedobór witamin może mieć olbrzymie skutki zdrowotne, które negatywnie wpłyną na Nasz organizm. Jednakże wiele osób nie zdaje sobie do końca z tego sprawy, a także z drugiej istotnej rzeczy, mianowicie z tego, jakie poważne konsekwencje są w stanie się ujawnić. Sposobów ich uzupełniania jest wiele, ale głównie powinny zostać dostarczone wraz z posiłkami. Szybki bieg życia powoduje, iż nie zawsze mamy okazję zjeść wartościowy obiad, śniadanie, czy nawet kolacje. Suplementacja jest rozwiązaniem, z którego często korzystają Polacy, jednakże powinniśmy pamiętać, że żaden suplement nie zastąpi prawidłowo zbilansowanej diety. Za odporność organizmu odpowiedzialna jest witamina C, czyli kwas askorbinowy, który jest bardzo wrażliwy: utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury, a również niszczy go światło.

Kto jest narażony I jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Na deficyt witaminy C głównie narażone są osoby w podeszłym wieku, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycy, osoby narażone na duży stres, osoby uzależnione od alkoholu, narkotyków, osoby stosujące restrykcyjne diety, palacze, w tym osoby cierpiące na choroby, które powodują nieprawidłowości w trawieniu I wchłanianiu pokarmu, a także osoby regularnie trenujące, aktywne fizycznie. Witamina C jest jedną z nielicznych, których nie da się praktycznie przedawkować. Natomiast jego brak może powodować ciężkie spustoszenie w naszym ciele. Do głównych objawów niedoboru kwasu askorbinowego należą: osłabienie naczyń krwionośnych, utrudnione gojenie się ran, obrzęk oraz bolesność stawów, spadek odporności organizmu, suchość I szybsze starzenie się skóry, nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach, a także choroba objawiająca się owrzodzeniem I krwawieniem dziąseł, a także wypadaniem zębów – szkorbut.

W czym znajdziemy witaminę C?

Dobrym oraz bogatym, a także bardzo niedocenianym źródłem witaminy C jest acerola, czyli malpighia emarginata, która na 100 gram owocu ma aż 1677,6 miligramów kwasu askorbinowego. Jednakże znajdziemy ją również w owocach dzikiej róży – od 250 do 800 miligramów, czarnych porzeczkach – od 150 do 300 miligramów, truskawkach – od 46 do 90 miligramów, kiwi – 84 miligramy, grejfrutach – od 30 do 70 miligramów, cytrynach – od 40 do 60 miligramów, pomarańczach – od 30 do 50 miligramów oraz porzeczkach czerwonych – od 26 do 63 miligramów.

Acerola, czyli…

Owoce aceroli są małe, a ich barwa to pomarańczowo-czerwony. Tabletki z acerolą lub jej druga forma w postaci proszku to jedyna dostępna w naszym rejonie alternatywa dla jej owocu, ponieważ w naszym rejonie nie posiadamy możliwości do uzyskania ich prosto z drzewa. Nie musimy jednak martwić się małym wyborem produktów z aceroli – soki, dżemy, a także konfitury śmiało możemy zakupić, są one dostępne. Warto wspomnieć tutaj o badaniach, w których udowodniono, że dostarczana witamina C w postaci świeżego owocu aceroli jest lepiej przyswajalna dla ludzi niż jej forma syntetyczna, którą uzyskuje się w laboratorium.

Właściwości aceroli

Acerola posiada olbrzymie właściwości przeciwutleniające, które zawdzięczamy zawartości bardzo dużej ilości witaminy C. Już nawet 50 gram, czyli mała garść tego owocu, zawiera tyle kwasu askorbinowego, co 200 gram aronii lub pół kilograma czarnej porzeczki – naszych polskich rekordzistek. Przyglądając się bliżej – na 100g świeżych owoców aceroli otrzymujemy aż 1677,6 miligramów witaminy C. Wystarczą więc tylko trzy małe owoce, a pokryją one całkowicie zapotrzebowanie na tę witaminę u człowieka. Unieszkodliwiać wolne rodniki, które powodują miażdżycę, raka, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, a także utleniają lipidy, czyli tłuszcze, LDL, w organizmie pomagają zdolności antyoksydacyjne aceroli. Dzięki nim spożywanie owocu aceroli zapobiega procesom starzenia się, zmian DNA w komórkach, zmniejsza również ryzyko pojawienia się nowotworu. Dodatkowo, warto pamiętać, że regularne spożywanie świeżej aceroli lub dostępnych do zakupu preparatów w tabletkach albo proszku zwiększają odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje, stany zapalne, a nawet choroby neurodegeneracyjne, czyli choroby nieuleczalne, bardzo osłabiające organizm I prowadzące do stopniowej degeneracji I obumierania komórek nerwowych – Alzheimer lub choroba Parkinsona, czy choroba Huntingtona.

Z niedoborem witamin zawsze możemy walczyć, w końcu nasze samopoczucie oraz zdrowie jest najważniejsze. Powinniśmy również przy tym zadbać o odpowiednią dietę, która będzie w pełni zindywidualizowana oraz dostosowana do naszych potrzeb żywieniowych.